Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Mkb’ers wachten met verkoop bedrijf omdat het té goed gaat

Verkoop op de piek. Dat is adagium bij beleggers, maar ook als je een bedrijf wil verkopen. Mkb’ers denken kennelijk dat die piek nog niet is bereikt.

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van overnameadviseur Marktlink blijkt dat het aantal ondernemers dat hun bedrijf binnen 2 jaar wil verkopen dit jaar is gedaald tot 10 procent. Twee jaar geleden was dat nog het dubbele. Opvallend, want macrocijfers lijken erop te duiden dat we momenteel op de top van een groeicyclus zitten.

2. Going down: aandelen, olie, cryptomunten

Het zijn zware dagen voor beleggers, of je nu naar aandelen, grondstoffen of de cryptomarkt kijkt. De Amsterdamse AEX-index is in een week tijd ruim 3 procent gezakt, en schommelde woensdag rond de 513 punten. De olieprijs heeft in een week tijd ruim 5 procent verloren en noteert iets boven de 63 dollar... en de bitcoin donderde ruim 30 procent omlaag, en koerst op ongeveer 4.550 dollar. Zorgen over tragere economische groei en politieke onrust maken beleggers voorzichtiger.

3. Utrecht wordt kleiner en Zuid-Holland groter door gemeentelijke herschikking

Tienduizenden Nederlanders stemmen woensdag in speciale herindelingsverkiezingen voor 12 nieuwe gemeentes. Een van die nieuwkomers valt op, want daardoor wordt de provincie Utrecht een stukje groter.

De 35.000 mensen die nu nog in Zederik en Leerdam wonen, ‘verhuizen’ per 1 januari van Zuid-Holland naar Utrecht. Dat is het gevolg van de creatie van een nieuwe gemeente, genaamd Vijfheerenlanden. Leerdam en Zederik voegen zich bij Vianen, dat al in Utrecht ligt.

4. De gesprekken over een nieuw pensioenstelsel zijn mislukt

Het overleg over de hervorming van het pensioenstelsel is dinsdagavond mislukt. De onderhandelaars van de betrokken partijen meldden na afloop van gesprekken op het ministerie van Sociale Zaken dat ze er niet uit zijn gekomen.

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW legde de schuld bij de vakbeweging. "Er lag een heel goed aanbod van het kabinet", zei hij. FNV-voorman Han Busker zei juist dat het niet lukte om de kloof tussen werkgevers, kabinet en bonden te overbruggen. "U snapt dat wij structurele oplossingen voor onze leden willen. Er is een groot probleem met de veel te snelle ophoging van de AOW-leeftijd en wij kwamen niet verder dan incidentele oplossingen."

5. Brussel onder druk van Rutte om Italië te straffen

De Europese Commissie liet dinsdag doorschemeren dat woensdag de eerste stap wordt gezet in een strafprocedure tegen Italië vanwege de plannen om het begrotingstekort fors te laten oplopen. Dat gebeurt mede onder druk van Mark Rutte. Tegenover de site Politico gaf budgetcommissaris Günther Oettinger aan dat als er niets gebeurt "de Balten, Nederlanders en Denen" dwars gaan liggen bij plannen voor een Europees Monetair Fonds en uitbreiding van de bankenunie.

6. Paul Rosenmöller keert na 16 jaar terug in de politiek

Paul Rosenmöller wordt lijsttrekker voor GroenLinks bij de Eerste Kamerverkiezingen. De voormalig leider van de partij werd gevraagd door fractievoorzitter Jesse Klaver en hoefde niet lang na te denken. “Als je eenmaal besmet bent geraakt met het politieke virus, raak je het nooit meer helemaal kwijt”, zegt hij tegen de Volkskrant. Rosenmöller verliet de landelijke politiek in 2002.

7. Accountant verdient meest na master, letterkundige het minst

Het UWV heeft uitgevogeld wat academici verdienen een jaar na hun afstuderen en tien jaar later. De conclusie: je kunt het beste accounting en tandheelkunde studeren, dan begin je met een startsalaris van respectievelijk 38.000 en 53.000 euro. Tien jaar later sta je er als tandheelkundige nog veel beter voor met een inkomen van 96.000 euro per jaar.

Maar als je geld belangrijk vindt, dan kun je beter geen letterkundige worden of geschiedenis studeren. Je begint met minder dan 22.000 euro en na tien jaar is de positie van de letterkundige slechts "licht verbeterd".

8. Republikeinse senatoren bashen Trumps verdediging Saudische kroonprins

Republikeinse senatoren hebben geen goed woord over voor Trump. Hij is niet van plan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk te stellen voor de dood van journalist Jamal Khashoggi, die op 2 oktober in de Saudische ambassade in Istanbul werd vermoord.

"Ik ga geen miljarden dollars op het spel zetten", verklaarde de Amerikaanse president. "Nooit gedacht dat het Witte Huis als een pr-bureau voor de kroonprins van Saudi-Arabië zou fungeren", twitterde senator Bob Corker. De CIA staat op het punt een rapport uit te brengen over de moord, waarin alle pijlen zouden wijzen op de kroonprins als dader, meldden Amerikaanse media.

9. Britse politici maken 'Griekse fout' bij Brexit

Britse politici trappen in dezelfde valkuil als de Grieken in 2015. Tijdens de Griekse schuldencrisis wilden de Grieken niet akkoord gaan met een deal van Brussel, en ze dachten dat ze sterker zouden staan na een referendum. De overheid riep de kiezers op om tegen het voorstel te stemmen. Dat lukte, maar Brussel was niet onder de indruk: de voorwaarden van de deal werden niet veranderd.

Toch willen Britse politici nu precies hetzelfde proberen. Ze willen dat hun premier May opnieuw onderhandelt over de deal, of dat er een nieuw referendum over de Brexit komt. De Britten zouden nu beter kunnen beslissen, nu ze beter weten wat het effect van de Brexit op het land zal zijn. Maar als ze een voorbeeld zouden nemen aan de Grieken, zouden ze weten dat een tweede referendum geen effect heeft op hun onderhandelingspositie in Brussel, blijkt uit deze analyse.

10. Nederlanders eten minder vlees, maar mannen kunnen nog flink minderen

Nederlanders zijn in de afgelopen jaren minder vlees, snoepgoed, vetten en zuivelproducten gaan eten en iets meer fruit. Dat concludeert gezondheidsinstituut RIVM. Volgens de onderzoekers eten Nederlanders ongeveer 100 gram vlees per dag, een daling van 8 procent. De zuivelconsumptie is met 12 procent afgenomen tot circa 350 gram.

Tegelijkertijd wil het Voedingscentrum dat mannen de helft minder vlees gaan eten. Waar vrouwen ongeveer 100 gram minder vlees per week kunnen consumeren, is dit voor mannen gemiddeld zeker 400 gram. Met de campagne 'Er is meer dan vlees' wil het centrum laten zien dat er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld een malse biefstuk.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Raymond van Barneveld heeft maandag aangekondigd na 2019 te stoppen als profdarter. - Hij is dankbaar voor de toernooien, het reizen en de mensen die hij mocht ontmoeten. Maar: “Ik kan dit niet meer elke week opbrengen en mis echt de motivatie”, aldus @raybar180 De 51-jarige Hagenaar werd vijf keer wereldkampioen en gooide 3,4 miljoen pond aan prijzengeld bij elkaar. Overigens verdiende zijn ‘groene rivaal’ Michael van Gerwen met 6,4 miljoen pond al meer. - Lees meer over de twee dartgiganten via link in bio. - Foto: ANP - #barney #darts #darten #raymondvanbarneveld #michaelvangerwen #sport #inspirationalquotes #topsport #millionaires #ondenemen #business #businessinsider

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op